Zioła na obniżenie cukru
W obecnych czasach wiele osób zmaga się z problemem wysokiego poziomu cukru we krwi. Zazwyczaj jest to objaw choroby, a dokładniej cukrzycy. Znane nam jest wiele ziół, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi, jednak musimy pamiętać, że powinny one być tylko dodatkiem do naszej terapii i przed zażyciem powinniśmy skonsultować się z lekarzem odnośnie połączenia ziół i aktualnych leków.
W jaki sposób działają zioła na obniżenie cukru?
Zioła na cukrzycę, mogą być wsparciem w terapii. Ich główne działanie to obniżenie poziomu cukru we krwi, regulację jego poziomi, a także wsparcie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów. Warto je stosować kiedy jesteśmy już chorzy na cukrzycę, lub w stanie przedcukrzycowym. Zawarte w nich substancje pomogą na pracę trzustki i wątroby, co pozwoli na prawidłową przemianę glukozy we krwi, przy pomocy insuliny. Dodatkowo pomogą na objawy cukrzycy, jak np. zmęczenie i napady głodu.
Jak obniżyć poziom cukru we krwi przy pomocy morwy białej?
Morwa biała wyglądem może przypominać białą jeżynę. Roślina ta pochodzi z okolicy Chin, Indii i Japonii. Gdzie poza medycyną jest używana także jako pokarm dla jedwabników.
Cukrzyca typu 2 jest jedną z najpopularniejszych chorób XXI wieku, nic dziwnego, że szukamy pomocy nie tylko w typowych lekach, ale także w ziołach. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższoną glikemią i opornością tkanek na insulinę. Według badań morwa biała ma w sobie alkaloid, który może pomagać w kontrolowaniu glikemii. Substancja ta blokuje wzrost stężenia glukozy po posiłku oraz wydzielania insuliny. W ten sposób zapobiega hipoglikemii reaktywnej.
Jak stosować morwę białą?
Morwa biała pojawia się w aptekach w wielu postaciach. Liście tej rośliny możemy znaleźć w postaci suszu. Wystarczy je zalać gorącą wodą i po pięciu minutach mam napar, który możemy już bez problemu wypić. Możemy kupić także suszone owoce morwy i dodać je do jogurtów. Jak widać, możemy leczyć cukrzycę i dodatkowo zjeść coś smacznego.
Mniszek lekarski na obniżenie cukru we krwi
Jest to zioło, które już wiele razy pojawiło się na naszej stronie. Poza swoimi wieloma innymi właściwościami na stan naszego zdrowia. Mniszek pomoże także przy cukrzycy. Zawiera bowiem związki inuliny, która pomaga uregulować poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową, spowalnia wchłanianie cukrów, a także obniża indeks glikemiczny pokarmów. Dodatkowo zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Kolejnym plusem jest wpływ na emisję enzymów trzustkowych, co usprawni działanie układu pokarmowego.
Jak spożywać mniszek lekarski przy leczeniu cukrzycy?
Mniszka możemy przyjmować na wiele sposobów, wszystkie tak samo dobrze wpłyną na poziom cukru we krwi i poziom glukozy. Komisja europejska zaleca picie naparów z 4 g do 10 g tego ziela dziennie. Dodatkowo podaje inne sposoby, takie jak:
- 2-5 ml nalewki z liści trzy razy dziennie,
- Świeży sok z liści 1 łyżeczka dwa razy dziennie,
- Płynny ekstrakt 1-2 łyżeczki dziennie,
- Świeże korzenie 2-8 g dziennie,
- Wysuszony ekstrakt z proszku 250-1000 mg cztery razy dziennie.
Ziele Rutwicy na cukrzycę
Rutwica lekarska występuje naturalnie w południowej Europie, Azji oraz Afryce. Jest już znana nam od średniowiecza i już wtedy była używana do leczenia cukrzycy. Głównym składnikiem aktywnym są związki guanidynowe obniżające poziom cukru. Właśnie dzięki tym związkom powstała jedna z najważniejszych grup leków przeciwcukrzycowych, czyli metforminy.
Na co stosować ziele rutwicy?
Jeśli chodzi o zioła na cukrzycę, rutwica jest jednym z najlepiej znanych i przebadanych roślin. Posiada działanie hipoglikeizujące, czyli wpływające na poziom cukru we krwi. Zawdzięcza to substancjom guanidynowym, głównie geleginie i hydroksy-4-galeginie. Wpływa także na spadek masy ciała, więc może być dobrym wyborem także dla osób zmagających się z nadwagą. Pomimo wielu badań nadal nie wiadomo do końca, czemu gelagina działa w taki sposób na nasze ciało. Innym działaniem tych związków jest blokowanie glukoneogenezy, czyli syntezy glukozy ze składników niecukrowych w wątrobie. Jej wpływ na wątrobę pomaga także w walce z cholesterolem i trójglicerynami, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.