Nieco egzotyczny granat uważany jest za jeden z najzdrowszych owoców, co jest spowodowane wysoką zawartością witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy C. jeśli do tej pory omijałeś granata szerokim łukiem, stawiając na bardziej znane czy rodzime owoce, warto się przełamać. Pyszne, soczyste nasiona tego owocu z pewnością przypadną Tobie do gustu, dostarczą też organizmowi wielu cennych substancji odżywczych.
Do czego można wykorzystać granata?
Granat można jeść bez niczego, tak jak każdy inny owoc. Można również wykorzystać go jako dodatek do słodkich dań oraz do deserów owocowych. Doskonale komponuje się ze słodkimi deserami, przełamując słodycz lekko kwaskowatą nutą. Świetnie komponuje się także z innymi owocami, jak arbuzy czy melony. Idealnie pasuje także do dań wytwawnych w połączeniu z ostrzejszymi przyprawami.
Kiedy granat jest dojrzały?
Aby mieć pewność, że mamy do czynienia z granatem, który będzie dojrzały i smaczny, warto już na etapie robienia zakupów zwrócić szczególną uwagę na wybór konkretnego owocu. To, na co musimy zwrócić uwagę przy wyborze, jest waga owocu oraz kolor jego skórki. Pamiętajmy, że w granacie najważniejsze jest niewidoczne wnętrze – spożywa się bowiem soczyste nasiona, które są ukryte głęboko pod grubą skórką. Jeśli skórka owocu jest żółta, jego jadalne nasiona będą słodkie, jasnoróżowe, ale w smaku niezbyt wyraziste.
W przypadku owoców z czerwoną skórką możemy mieć natomiast pewność, że także nasiona będą miały mocną, czerwoną lub wpadającą w purpurową barwę. Będą słodkie, ale z lekko wyczuwalną kwaśną nutą. Takie smakują zdecydowanie najlepiej, dlatego też jeśli mamy do wyboru granat żółty lub czerwony, zdecydowanie lepiej będzie postawić na ten drugi.
Przy wyborze granatu ważna jest również jego waga. Jeśli jest on lekki, oznacza to, że jego nasiona będą mało soczyste, a co za tym idzie – mniej wartościowe. Najbardziej dojrzałe są ciężkie granaty, które dają pewność, że zawierają całe mnóstwo soku. Zwracajmy również uwagę na skórkę, która powinna być gładka, pozbawiona plam, ale też niezbyt twarda.
Jak się je granata?
Osoby, które po raz pierwszy w życiu postanawiają zjeść granat, mogą mieć pewien problem z dostaniem się do wnętrza owocu. Warto w tym miejscu wiedzieć, że soczysty miąższ bardzo mocno pryska z owocu – jeśli otworzymy go mało umiejętnie, zapewne opryskamy nie tylko siebie i swoje ubranie, ale również całe otoczenie. Dobrym rozwiązaniem na dostanie się do wnętrza granatu jest nacięcie go w taki sposób, w jaki obieramy pomarańczę. Wtedy możemy owoc bez problemu rozłamywać i dostać się do soczystych pestek.
Zjada się właśnie te pestki. Jeśli są one otoczone błonkami, trzeba je usunąć, gdyż są niejadalne. Drugim sposobem na otworzenie granatu jest nacięcie go w poprzek na całej szerokości owocu. Wtedy przekręcamy mocnym ruchem górną i dolną część w przeciwne strony, aby owoc szybko się otworzył. Tak powstałe połówki odwracamy skórką do góry i stukamy tłuczkiem bądź czymkolwiek innym, aby wypadły z wnętrza pestki. Wybór sposobu otwierania granatu zależy wyłącznie od tego, jak będzie Tobie bardziej wygodnie.