Dorsz, czyli bardzo smaczna i zdrowa ryba, niekiedy niestety niedoceniana. Jest to ryba morska, która występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w morzach w północnej części Europy.

Walory dorsza

Dorsz ma wiele walorów smakowych jak i bardzo dużo wartości odżywczych. Ryba ta jest bardzo smaczna jak i przede wszystkim zdrowa. Dorsz nie jest tłustą rybą, więc jest lekkostrawna, więc chyba mogą ją jeść wszyscy. Dzieci, osoby starsze jak i te, które są na różnego rodzaju dietach. Ta odmiana ryby przez swoją niewielką zawartość tłuszczu posiada małą ilość cholesterolu.

Dorsz atlantycki jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka i witaminy B w naszej diecie. Ma w sobie również inne składniki odżywcze takie jak fosfor, selen i magnez, dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej diecie. Tą rybę można przyrządzać na wiele sposobów. Można na przykład dusić na parze lub upiec w piekarniku, można również przyrządzić go na patelni. Jak usmażyć dorsza?

Jak usmażyć dorsza?

W pierwszej kolejności, tak jak każdą rybę należy go umyć i osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Dorsz w najlepiej smażyć na maśle, ale można to zrobić również na zwykłym oleju. Żeby dorsz nam się dobrze i szybko usmażył i przypadkiem nie przyklejał do patelni, to musi być ona dobrze rozgrzana. Ryby tej nie należy smażyć zbyt długo, gdyż szybko się nam wysuszy, a taka wysuszona ryba nie jest smaczna. Wystarczy kilka minut, aby zdjąć rybę z patelni.

Dorsz jest dobrze usmażony, gdy zmieni swój kolor na biały. Polędwicę z dorsza można również przygotować w formie takich kotlecików, czyli w panierce z bułki tartej a jeszcze lepiej mąki i jajka. Kawałki ryby należy najpierw zanurzyć w jajku następnie w talerzu z bułką tartą lub mąka i smażyć kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni, tak jak kotlety. Taka forma podania ryby jest niestety mniej zdrowa i trochę bardziej kaloryczna niż opcja bez panierki, ale równie smaczna i raz na jakiś czas można spróbować takiej wersji przygotowania dorsza.

Generalnie warto często jeść ryby, częściej nawet niż mięso, nawet dwa, trzy razy w tygodniu, gdyż jest to bardzo dobre dla naszego zdrowia. Niestety w naszej diecie, czyli Polaków cały czas przeważa mięso i nie jemy za często ryb, jednak cały czas się to zmienia i można zaobserwować, że staramy się jednak coraz częściej, aby ryby gościły w naszych domach i na naszych talerzach.

Warto pamiętać jednak, że są ryby, które nie są aż tak zdrowe, albo zawierają w sobie na przykład za dużą ilość rtęci w swoim organizmie i takich ryb unikać i nie jeść za często. Jednak większość ryb ma tylko dobre wartości dla naszego organizmu i zdrowia i płyną same korzyści z jedzenia ich, więc starajmy się jak najczęściej spożywać ryby, w tym również dorsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here