Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Makowiec zawijany
unsplash.com

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wodymakowiec zawijanypixabay.com

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mak zalewamy wrzątkiem, do takiego poziomu, żeby cały był zasłonięty. Przykrywamy naczynie i zostawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostudzenia. Taki mak odcedzamy na sitku. Jeśli mak nie jest zmielony, to mielimy go w maszynce do mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
  2. Podgrzane mleko mieszamy z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Wystarczy ok. 15 minut.
  3. Takie ciasto łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Zagniatamy masę, stopniowo wlewając roztopione masło (powinno być lekko schłodzone, ale nadal płynne). Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość   (około  1,5 godziny).
  4. Do maku dodajemy resztę składników masy poza białkami. Białka ubijamy mikserem na pianę i dodajemy je do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
  5. Już wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i na takie płaty nakładamy masę. Zostawiamy 2 cm czystego ciasta od brzegów. Zwijamy w roladę, a końce sklejamy i podwijamy pod spód. Takie rolady kładziemy na papierze do pieczenia (powinien być posmarowany olejem) i zawijamy. Powinien być 1cm luzu między warstwą papieru a ciasta. Końce papieru zostawiamy otwarte. Tak przygotowane rolady kładziemy na blachę do pieczenia.
  6. Pieczemy je przez 40 minut w ówcześnie nagrzanym piekarniku do 190 stopni (grzanie góra/dół). Pozostawiamy do ostygnięcia
  7. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polewamy lukrem i jeśli chcemy, to posypujemy makiem.

 

A na koniec słów kilka

Mam nadzieję, że podany powyżej przepis wam zasmakuje. Już od wielu lat moja mama robi makowiec właśnie w taki sposób. Muszę powiedzieć, że jest to jedno z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie świąt bożego narodzenia bez tego przysmaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here