Sernik

Najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 10 minut. Pieczony sernik bez spodu jest maślany i delikatny. Wypróbuj!
– bez dodatku mąki pszennej
– sernik, który zawsze się udaje
– sernik bez spodu i tylko 6 składników
– najprostszy przepis na sernik pieczony
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: tortownica średnicy 24 cm
Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
- 4 średnie jajka
- kostka masła – 200 g
- 3/4 szklanki cukru – około 150 g
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – około 100 g
- 3 krople olejku waniliowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka i twaróg, wyjmij z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Do upieczenia sernika, będziesz także potrzebować: tortownicy o średnicy najlepiej 24 cm, papieru do pieczenia, a także cukru pudru, żeby posypać ciasto po wierzchu.
Kalorie są policzone na podstawie danych na opakowaniach produktów. Pamiętajcie, że w waszym przypadku mogą one się delikatnie różnić w zależności, od jakich tego produktów wy użyjecie.
Przepis na sernik
Sernik jest jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach. Szczególnie popularny jest w okresie świątecznym. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ponieważ jest bardzo prosty i na 100% uda się wam robić bardzo smaczny sernik.
Sernik z wiaderka

Masę sernikową robi się bardzo szybko, więc już możesz zacząć rozgrzewać piecyk. Jeśli masz piecyk z termoobiegiem to nastaw go na 180 stopni. Jeśli z grzaniem góra/dół to nastaw na 190 stopni. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wrzucamy: Ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość bardzo dobrze wymieszaj. Cała masa po wymieszaniu powinna mieć konsystencję budyniu.
Jeżeli nie masz skrobi ziemniaczanej, to, zamiast niej możesz użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wsyp około 80 gram, czyli zazwyczaj dwie saszetki. Dodając budyń, możesz pominąć olejek. Smak i zapach byłby zbyt intensywny.
Taką masę przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Nie musisz natłuszczać boków tortownicy, ani wykładać ich papierem. Ser zawierający się w masie jest wystarczająco tłusty, żeby pozwolić na łatwe wyjęcie ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy dalsze 30 minut. Znowu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy, żeby ciasto postało około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie stopniowo otwieramy drzwiczki, żeby raptownie nie wypuścić całego ciepłego powietrza.
Pamiętaj, żeby podczas pieczenia nie otwierać drzwi! Sernik podczas stopniowego zmniejszania temperatury zachowa swoją puszystość i lekkość. Jeśli otworzymy drzwiczki podczas pieczenia, dwutlenek węgla wypełniający i nadający puszystość ciastu, zmniejszy swoją objętość, co spowoduje opadnięcie ciasta. Z tego powodu po skończeniu pieczenia najlepiej poczekać więcej niż 10 minut, które podałem wyżej.
Po ostudzeniu sernik umieść w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą dobę. Jeśli postanowisz go pociąć wcześniej, będzie on miał postać gęstego budyniu.
A na koniec słów kilka
Mam nadzieję, że podany przepis wam się przyda. Dziękuję mamie, która mi go podała i pozwoliła napisać ten artykuł. Powodzenia w gotowaniu.