Mamy sierpniowy rozkwit sezonu na ogórki. W letnim słońcu wiją się ogórkowe pędy na przydomowych zagonach. Każdy, kto jest szczęśliwym posiadaczem ogródka i warzywniaka spróbował choć raz wyhodować własne, piękne, zielone ogórki.

Zalety ogórków

Zaskakujące jest, to, że pokutuje wśród nas błędne przekonanie o jego pochodzeniu. Zazwyczaj wskazujemy na powiązanie z warzywami kolonialnymi, z pomidorami, ziemniakami i kukurydzą, czyli z kontynentem amerykańskim. Mało kto wie, że jest to warzywo znane już w średniowieczu, czyli przed epoką wielkich odkryć geograficznych. Początkowo jadali go mieszkańcy polskiej wsi, przyrządzali z niego prostą i tanią strawę – mizerię.

W jej skład wchodziły pokrojone, świeże ogórki ze śmietaną i koprem. Mizeria to do dziś nazwa kojarzona z niedostatkiem i ubóstwem oraz monotonią kulinarną. Ta zła sława ogórka została odczarowana w następnych stuleciach. Ba, ogórki trafiły do polskiej poezji, aforyzmów i porzekadeł. Doczekaliśmy się całkiem pokaźnej liczby przepisów kulinarnych i sposobów przyrządzania zielonego warzywa. Mamy możliwość sięgnięcia po proces konserwowania, marynowania, kiszenia, faszerowania, a nawet smażenia. Oczywiście jest też najprostszy sposób, możemy zjeść ogórka na surowo, dodając do kanapek i wędlin.

Jak zrobić zupę ogórkową?

Inna popularna forma spożywania surowych ogórków to chłodnik. To bardzo dobre danie na upalne dni. Najbardziej znaną w Polsce opcją spożywania warzywa jest kiszony ogórek. Mamy niezliczoną ilość wariacji przyrządzania ogórkowych kiszonek. Znamy i cenimy ogórki małosolne. Przyrządza się je w specyficzny sposób, a mianowicie bez użycia octu, w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem chrzanu, kopru i czosnku.

Ostatnio na półkach sklepowych pojawiły się specjalne mieszanki przypraw ułatwiające przygotowanie tego dania. Jeśli wydłużymy proces fermentacji i dodamy większą ilość soli, otrzymamy klasyczną odmianę ogórków kiszonych. To dzięki właśnie procesowi fermentacji pojawia się ten wyjątkowy smak ogórka. Kiszone ogórki sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu i poprawiają metabolizm. Pomogą nam w zbudowaniu odporności i są naturalnym probiotykiem. Warto po nie sięgać po okresie zażywanie antybiotyków. Mało tego, ich spożywanie wpływa na redukcję zawartości złego cholesterolu i zwiększa zdolności organizmu w walce z nowotworami.

Dla osób, które walczą z nadwagą i są gotowe przejść na dietę niskokaloryczną potrawy z kiszonych ogórków, będą idealne. Co robić, gdy jednak po jakimś czasie znudzi nam się sam ogórek kiszony, Możemy go przemycić do zup i sałatek. Odkąd mamy fora internetowe o tematyce kulinarnej, możemy odszukać setki przepisów i wskazówek jak zrobić zupę ogórkową. Jest to w końcu jedna z zup królujących na polskich stołach. Niech tak będzie i u ciebie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here