Kukurydzę można przyrządzać na wiele sposobów, możemy spożywać ją świeżą, konserwować, smażyć, prażyć lub gotować. Dzisiaj postaram się pokazać, jak gotować kukurydzę.

Jak gotować kukurydzę?

Składniki które będą nam potrzebne:

  • 4 kukurydze świeże lub mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • masło do podania lub margaryna bezmleczna wegańska -> masło wegańskie
  • sól do posypania przed jedzeniem
  • czasami masło czosnkowe (wedle uznania).

Skupimy się na tym, żeby kukurydza była bardzo soczysta i chrupiąca. Nie jest to taki trudne jakby mogło się wydawać. Nie będzie to taka sama kukurydza jak dawniej w KFC. Będzie to własnoręcznie przygotowana kukurydza, która moim skromnym zdaniem jest o niebo lepsza od tej serwowanej w KFC.

Gotowanie kukurydzy krok po kroku

Przedstawię to w prostych trzech krokach.
1. Wszystkie kukurydze musimy starannie obrać z liści i włosków, niekiedy kukurydzę przekrajam na pół, ale nie zawszę. Dopasowuje wielkość garnka do rozmiarów kukurydzy, biorę też pod uwagę ile mam do ugotowania kolb. Oczywiście nie zawsze muszą być to 4 kukurydze.
2. Zagotowuję wodę, do której dodaję cukier. Następnie do garnka wkładam kukurydze i czekam do ponownego zagotowania się wody i gotuję równo 10min, kiedy jednak mamy więcej, niż 4 kukurydze decyduję się na gotowanie 15min.
3. Wyławiam kukurydzę z garnka łyżką lub szczypcami, aby się nie poparzyć, wykładam delikatnie na talerz i delikatnie solę. Możemy solić według uznania, jednakże ja preferuję lekko posypać solą. Można też ugotowaną kukurydzę obłożyć wiórkami masła. Da nam to idealny maślany posmak.

Dzięki tym 3 prostym krokom potrafisz już przygotować gotowaną kukurydzę. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i za każdym razem wychodzi. Jest tak prosty, że nawet małe dziecko da sobie z tym radę. Jednak z pomocą starszej osoby zawsze będzie lepiej i łatwiej, a na pewno bezpieczniej. Gotowana kukurydza to moja ulubiona forma kukurydzy, którą można zaserwować. Jest idealną przystawką na różne imprezy. Ostatnio świetnie spisała się u mojej córki na przyjęciu urodzinowym. Dzieci jadły tak, aż uszy im się trzęsły. Rodzice prosili mnie o dokładny przepis na ową kukurydzę. A kiedy podałem im przepis, bardzo się dziwili, że w tak prosty sposób można wykonać takie smaczne danie.

Wielkim plusem gotowanej kukurydzy jest czas jej przyrządzenia. Zaoszczędzone chwile możemy wykorzystać dla siebie, lub poczytać na temat innych sposobów na przyrządzenie przepysznej kukurydzy. Moim zdaniem warto spróbować przyrządzić te warzywo na grillu. Tydzień temu podczas rodzinnego grilla moja mama przywiozła 4 kolby kukurydzy i przygotowała je na grillu. Bardzo się zdziwiłem, bo nie spodziewałem się, że kukurydza z grilla może mi tak bardzo smakować. Przyjemnie jest odkrywać nowe smaki, lecz moim zdaniem gotowana kukurydza jest najlepsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here