Kasza jaglana to jeden z elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Jest coraz bardziej popularna ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych, zawartość cennych substancji odżywczych, a także za delikatny smak. Zanim jednak będziemy się tym smakiem cieszyć na talerzu, warto nauczyć się prawidłowego gotowania kaszy jaglanej. Jest to nieco czasochłonne, jednak z pewnością poświęcony czas zostanie zrekompensowany przez doskonały smak.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Regularne spożywanie kaszy jaglanej z pewnością korzystnie wpłynie na nasza sylwetkę i dobre samopoczucie. Zawiera ona sporo błonnika, który reguluje przemianę materii i funkcjonowanie układu trawiennego, a także witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Kasza jest przy tym lekkostrawna, dzięki czemu nie powoduje dolegliwości nawet u osób z bardzo delikatnym żołądkiem. Można ją spożywać nawet codziennie – będzie dobrym zamiennikiem dla wielu bardziej ciężkostrawnych kasz, jak na przykład kasza gryczana.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Mogą ją bez obaw spożywać osoby, które chorują na celiakię lub mają stwierdzoną nietolerancję glutenu. Kasza jaglana doskonale smakuje w wielu wersjach – można ją wykorzystać jako zamiennik ziemniaków przy obiedzie, tworzyć dania wytrawne z mięsem i warzywami, a także dania na słodko. Ten rodzaj kaszy ze względu na bardzo delikatny smak świetnie komponuje się z owocami stając się pysznym, sycącym i lekkostrawnym deserem.

Jak przygotować kaszę do gotowania?

Gotowanie kaszy jaglanej wymaga jednak pewnego doświadczenia oraz zapoznania się z zasadami przygotowywania tych złotych, drobnych ziarenek. Warto mieć świadomość, że kasza sypka i surowa zawiera sporo goryczy. Jeśli ją ugotujemy bez przygotowania, może się okazać trudna do zjedzenia, gdyż będzie po prostu gorzka. Dlatego pierwszym etapem gotowania kaszy jest jej przygotowanie. Należy wysypać ją na sitko z bardzo drobnymi oczkami, a następnie przez kilka minut płukać pod zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru goryczy i zadbamy o łagodny smak po ugotowaniu. Po opłukaniu należy kaszę przelać wrzątkiem.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Gdy kasza jest przygotowana do gotowania, należy zagotować w garnku wodę z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju. Właściwe do gotowania proporcje do 2,5 szklanki wody na każdą szklankę kaszy. Gdy woda jest wrząca, przesypujemy kaszę do garnka, delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Kasza powinna gotować się na małym ogniu przez około 20 minut, w tym czasie zdąży wchłonąć całą wodę. Bardzo ważne jest, aby nie mieszać kaszy w czasie gotowania, gdyż wtedy bardzo szybko zamieni się w dosyć nieestetyczną papkę.

Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, należy wyłączyć gaz i pozostawić kaszę pod przykryciem na kilkanaście minut. Takie przygotowanie sprawi, że ziarenka będą sypkie, a kasza będzie nie tylko doskonale smakowała, ale również świetnie się będzie prezentowała z innymi potrawami. Najlepiej podawać ją od razu po ugotowaniu, jednak świetnie smakuje także następnego dnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here