Potrawy z ziemniaków to proste, szybkie, sycące i niedrogie rozwiązanie na obiad, szybką przekąskę czy dodatek do innych potraw. Wśród dań z ziemniaków, które cieszą się wyjątkową popularnością, są kopytka. Ich zrobienie może się z początku wydawać nieco skomplikowane, jednak jeśli zyskamy wprawę, możemy je robić bardzo szybko i sprawnie.

Aby zrobić dobre kopytka, trzeba przede wszystkim wybrać odpowiednie ziemniaki

W wielu sklepach możemy znaleźć kilka odmian ziemniaków, które są dobrze opisane i wiadomo, do czego można je przeznaczyć. Najlepiej jest wybierać ziemniaki obiadowe, a nie te przeznaczone na zupę, które mogą być dosyć wodniste. Podobnie jest w przypadku świeżych, młodych ziemniaków, które po ugotowaniu mogą być pełne wody. Wtedy dosyć trudno jest zrobić kopytka o odpowiedniej konsystencji.

Kopytka to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z poprzednich obiadów. Jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia, a zostało nam sporo ziemniaków z obiadu z zeszłego dnia, kopytka będą idealnym pomysłem. Świetnie smakują zarówno same, jak i jako dodatek do mięsa czy warzyw.

Jak się robi kopytka?

Pierwszym krokiem do zrobienia kopytek jest zmielenie ziemniaków lub ich rozdrobnienie. Można to zrobić zwykłym tłuczkiem do ziemniaków czy nawet widelcem, jednak wtedy trzeba liczyć się z tym, że masa będzie pełna grudek. Nie da się w ten sposób rozdrobić ziemniaków na idealnie gładką masę. Sprawdzoną opcją będzie skorzystanie ze specjalnej praski do ziemniaków wykonanej z metalu, którą można kupić za kilka złotych praktycznie w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.

To dobra alternatywa dla mielenia ziemniaków w mikserze czy maszynce – zdecydowanie mniej sprzętu będzie do mycia. Gdy ziemniaki są już zmielone, kolejnym krokiem jest uzupełnienie ich o kolejne składniki – dosypujemy łyżkę lub dwie mąki ziemniaczanej, wbijamy jajko, dodajemy nieco soli. Niektórzy wrzucają również posiekaną pietruszkę czy koperek, dzięki czemu kopytka ładnie się prezentują. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną w ilości uzależnionej od tego, ile mamy ziemniaków.

Po wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, aby móc z niej bez problemu formować kluski. Dobrze jest więc dodawać mąki ziemniaczanej stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli mąki będzie za mało, kopytka mogą w trakcie gotowania się rozpływać. Jeśli za dużo – nie będą miały smaku, będą twarde i raczej nieprzyjemne w konsumpcji.

Jak uformować kopytka?

Gotową masę na kopytka dzielimy na niewielkie części, formujemy z nich podłużne wałeczki, lekko przyklepujemy i wykrajamy z nich kluski o takie wielkości, jaką lubimy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek i czekamy kilka minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy je na sitku, przelewany chłodną wodą i podajemy w ulubiony sposób. Kopytka są na tyle prostą potrawą, że praktycznie nie ma możliwości, żeby się nie udały. Przy odrobinie wprawy całość zajmie nam maksymalnie pół godziny, oczywiście pod warunkiem, że będziemy mieć pod ręką gotowe, ugotowane ziemniaki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here