Co to białko i ile go przyjmować.

Białko jest jedną z substancji budujących nasze ciało. Inną nazwą, którą możecie zobaczyć na przykład, na batonikach dla sportowców są proteiny. Owa substancja wpływa na metabolizm i dostarcza energii. Organizm nie magazynuje białko, co oznacza, że musimy codziennie go dostarczać w postaci jedzenia, lub suplementów diety. Odpowiednia jego ilość w naszym ciele jest konieczna, żeby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór może skutkować spadkiem masy ciała, zmęczeniem i utratą siły mięśniowej.

W zależności od płci biologicznej, zapotrzebowanie na białko jest różne. U kobiety wynosi 0,7 g na kilogram ciała, u mężczyzny 1 g na kilogram masy. Osoby ćwiczące potrzebują go jednak więcej, nawet do 2 gram na kilogram ciała.

Białko powinniśmy głównie przyjmować z pokarmów, jakie spożywamy. Dużą dawkę możemy uzyskać dzięki spożywaniu wołowiny, ryb, kurczaka.

 

Białko roślinne czy zwierzęce?

białko jakie przyjmować
unsplash.com

Wegetarianie i weganie niestety w tym momencie będą smutne, ponieważ rośliny dostarczają dużo białka, jednak nie wszystkich jego typów. Do prawidłowego zdrowego funkcjonowania ciała potrzebujemy dostarczyć wszystkie proteiny, których ciało ludzkie nie jest w stanie wyprodukować. Musimy przyjmować białko zwierzęce, jeśli chcemy być w 100% zdrowi.

 

Rodzaje białka

Jak przyjmować białko ?
unsplash.com

Tak jak wyżej wymieniliśmy, białko możemy podzielić ze względu na pochodzenie. Wegańskie odżywki pochodzą z takich roślin jak soja, pszenica, kukurydza, ryż i owies. Serwatkowe, czyli koncentraty, izolaty, hydrolizaty, pochodzą z nabiału. Białko zwierzęce niemleczne, pochodzi z drobiu i wołowiny.

W zależności od pochodzenia białko ma różną wchłanialność. Najlepiej i najszybciej wchłanialnym białkiem jest białko zwierzęce i serwatkowe. Najwolniej i najsłabiej wchłaniające się jest białko roślinne.

 

Co znaczy WPC, WPI i WPH?

Typy białka
unsplash.com

WPC, czyli Whey Protein Concentrate jest to koncentrat białka serwatkowego. Oznacza to, że pochodzą z mleka i zawierają najczęściej 80% czystego białka. Z trójki wymienionych typów jest tym średnio wchłaniającym się. Dobrze pomoże przy budowaniu mięśni, a także podczas redukcji tłuszczu.

WPI to Whey Protein Isolate w przeciwieństwie do WPC jest to izolat, mimo że oba pochodzą z serwatki. Inny sposób przygotowania produktu, pozwala na osiągnięcie 90% czystego białka. Dzięki czystszej formie szybciej się wchłania niż WPC.

WPH, czyli Whey Protein Hydrolysate, tak jak wyżej wymienione białka pochodzi z serwatki. Dzięki temu, że jest hydrolitem, to najlepiej wchłania się z całej trójki. Zawierają nawet 100% czystego białka. Są najdroższe, ale także najlepiej pomaga z całej trójki.

Białko na masę i redukcję

białko na masę
unsplash.com

Istnieje mit, że białko powinno się przyjmować tylko podczas robienia masy, jest to jednak nie prawda. Osoby na redukcji powinny przyjmować białko serwatkowe. Sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej i szybko się wchłania.

Osoby budujące masę tłuszczową powinny połączyć białko w postaci hydrolizatu i izolatu serwatki. Nie dość, że powoli to na lepsze działanie mięśni, ale także dłużej będziesz syty. Ponadto wolniejsze wchłanianie się pozwoli na dostarczanie białka także w nocy.

 

A na koniec słów kilka

Mam nadzieję, że nasze porady pomogą wam wybrać odpowiedni typ białka pod wasze zapotrzebowanie. Zapraszamy także do naszych innych artykułów na temat suplementów diety.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here